САОПШТЕЊЕ

19/04/2023

Влада Републике Србије, свесна потенцијала који има српска дијаспора, жели да је приближи матици, да саслуша њене предлоге и сугестије и да у складу с тим, уколико се процени да је потребно, направи нову дугорочну стратегију односа Србије и дијаспоре до 2030. године

-истакао је министар без портфеља Ђорђе Милићевић, задужен за координацију акривности и мера у области сарадње с дијаспором.

Министар је данас посетио градове Ниш и Крагујевац како би представнике локалне самоуправе упознао са актуелним пројектима министарства. Министар је позвао градоначелницу Ниша Драгану Сотировски и градоначелника Крагујевца Николу Дашића да се са својим пројектима пријаве на предстојећем конкурсу за организацију летњих кампова за децу из дијаспоре, која ће током јула и августа боравити широм Србије.

Министарство ће активно радити и на повезивању инвеститора из дијаспоре са локалним самоуправама кроз инвестиционе конференције и организовање посета привредника из расејања градовима и општинама у Србији. Министарство које водим, али и цела Влада Србије, спремни су да учине све како би помогли трајном или привременом повратку наших људи из дијаспоре, као и њиховим инвестицијама. Ту нам је неопходна сарадња са локалним самоуправама, које би требало да имају спремне своје инвестиционе пројекте у које би наши људи из дијаспоре уложили.

-истакао је министар Милићевић.

Министар је у Крагујевцу обишао и индустријско-технолошки МИНД парк у коме 15 компанија из земље и света на 160 хектара има изграђених 60.000 квадратних метара производних и пословних просторија, а где је запослено укупно 2.500 радника.

БАНЕРИ